Максим Абрамович народився 17 березня 1994 року. В 2001 році  пішов у перший клас Дубровицької школи №2. За спогадами вчителів та однокласників: «…Був гарним учнем, активним спортсменом, вихованцем школи «Бойового гопака», представляв Дубровиччину на різних змаганнях». В 2010 році після закінчення   дев’яти  класів , поступив у  Харківський університеті. Розумний, щирий, відповідальний, небайдужий,  Патріот України.

З 2017-го по 2020 рік проходив службу в Збройних силах – за контрактом брав участь у бойових діях в зоні АТО. У грудні 2020 року, підписавши новий контракт, продовжив обороняти Україну.

Максим загинув 26 березня 2021 року в районі селища Шуми під Горлівкою на Донеччині внаслідок прицільного обстрілу російсько-окупаційних військ із мінометів калібру 82 мм, станкових автоматичних гранатометів і великокаліберних кулеметів позицій 10-ї гірсько-штурмової бригади ЗСУ.

Максим Абрамович , старший сержант ЗСУ – нагороджений відзнакою президента України «Учасник АТО» та медаллю «За звитягу та вірність». Йому  виповнилося лише  27 років .

Поховали Максима Абрамовича  30 березня 2021 року. У нього  залишилась мати.

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України УКАЗОМ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №149/2021 від 7 квітня 2021 року старшого сержанта ЗСУ АБРАМОВИЧА МАКСИМА ОЛЕКСАНДРОВИЧА, нагороджено орденом “ЗА МУЖНІСТЬ” ІІІ ступеня.

 

Стали відомі подробиці півтори годинного бою на Донеччині, в якому загинув боєць з Дубровиці Максим Абрамович.

Як повідомляє «ТСН», росіяни спланували засідку, а наших військових розстріляли снайпери та кулеметники.

Окупанти викинули дистанційно міни і вичікували на українських саперів, які мали прийти і знайти вибухонебезпечні сюрпризи. Коли з’явились розмінувальники – кілька груп ворожих снайперів відкрили вогонь на ураження. А далі запрацював кулемет і міномети, аби не дати побратимам евакуювати і загиблих, і поранених.

Українські сапери вийшли на звичайне завдання – зняти міни чи розмінувати територію від ПОМ-2. Їх бойовики закидають дистанційно з гранатомета.

“Група саперів, яка працювала в тилу, ніяк не могла здатися групою, яка проводить чи готує наступальні дії”, – розповів військовослужбовець В’ячеслав Скоряк.

Міни, які шукали сапери, впали у тилу взводного опорного пункту. Далеко від переднього краю. Щойно група інженерів наблизилась до ділянки, пролунали постріли. Українських вояків ворог просто виманив.

“Це була вогнева засідка з використанням снайперів, кулеметів та мінометів на військовослужбовців ЗСУ”, – каже військовослужбовець ЗСУ Рева.

З чотирьох вояків двох кулі прошили наскрізь, а двоє інших дістали поранення – вони змогли виповзти і викликати допомогу. Два хлопці, які йшли на поміч своїм, теж загинули.

“Вони просто взяли і вбили чотирьох саперів з водокачки, яка постачає воду як в окуповану Горлівку, так і на наш край. Вони знали, що ми не будемо вести вогонь по водокачці”, – розповідає військовослужбовець В’ячеслав Скоряк.

Валентина Миколаївна Клюйко, директор міської школи №2 : « Дуже несправедливо, як батьки ховають своїх дітей, коли іде злом продовження поколінь. Ще зі школи хлопець проявляв патріотичні почуття, займаючись у гуртку бойового гопака. Він неодноразово захищав на змаганнях честь школи та району, таким був щирим і добрим учнем, відкритим та дуже позитивним». Валентина Миколаївна з великим хвилюванням наголосила, що загибель Максима – непоправна втрата для всіх, хто його знав.

 

“Згасло моє Сонце”: мама загиблого військового з Дубровиці написала пост-подяку
витяг

Минає дев’ять днів як не стало найріднішої для мене Людини — мого сина Максима Абрамовича. Не вірю і не можу змиритися, згасло моє Сонце.

Мій найдорожчий і найрідніший СИНУ! Мій Ангеле, моє Золотце, моя Квіточко, моя Надіє, Опоро і Сенс мого життя! Ворожа куля нелюда зупинила Твоє серцебиття. Жорстоко, холоднокровно, цинічно і підступно. Тепер тобі назавжди залишиться 27.

Максимку, Ти ріс такою хорошою і життєрадісною дитиною. Все хотів знати, вміти, любив друзів і життя.Ти гілочка нашого родинного дерева; гілочка, яка вже ніколи не зацвіте.

Мені Тебе подарувало небо, Сину.

Те ж небо з висоти на мене впало

В той день, коли Тебе не стало.

Якби ж було можна Тебе воскресити

Гіркими сльозами, що капають в квіти.

Не хочеться вірити, Сину рідненький,

Що Ти вже не зможеш життю порадіти.

Хто я без Тебе, мій Сину?

Мій Рідний, Ти любив Україну і хотів бачити її мирною. Захищати рідну землю — це був Твій вибір, справа Твоєї честі. Господь покликав, Тебе, мого Воїна до себе. Синочку, хай у райськім саду Тобі буде затишно. А я любитиму Тебе вічно.

Щиро дякую всім людям, які підтримали мене морально і матеріально у моєму великому горі.

Rivne Media 

 

“За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України УКАЗОМ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №149/2021 від 7 квітня 2021 року старшого сержанта ЗСУ АБРАМОВИЧА МАКСИМА ОЛЕКСАНДРОВИЧА, нагороджено орденом “ЗА МУЖНІСТЬ” ІІІ ступеня.

Високу державну нагороду український військовий отримав посмертно

 

 

Публікації про Абрамовича М. 

Люба Климчук. “Вічна  Пам’ять  Максиму  Абрамовичу. Едельвейс цвістиме у небі”/Л.Климчук//Дубровицький вісник: громадсько-політична газета.- 2021.- №13./ 2 квітня.-ст.1,2

Військового з Дубровиці посмертно нагородили орденом «За мужність» [Текст] // Дубровицький вісник. 2021. No 15/16 квіт./. С. 1.
Старшого сержанта ЗСУ Максима Абрамовича з Дубровиці Сарненського району, Указом Президента України No149/2021 від 7 квітня 2021 року нагороджено орденом «За Мужність» ІІІ ступеня (посмертно)

Люба Климчук. “Вічна  Пам’ять  Максиму  Абрамовичу. Едельвейс цвістиме у небі”// Централізована бібліотечна сиситема Дубровицької міської ради

Третій загиблий під Шумами – Максим Абрамович із Дубровиці// Новинарня

Стріляли у спину: відомі обставини смерті сержанта з Рівненщини (ВІДЕО)//Rivne Media

У Дубровиці люди стоячи на колінах проводжають в останню дорогу загиблого військового (ФОТО) //Rivne Media

Попрощатися із загиблим на Сході України воїном вийшла уся Дубровиця (+ФОТО) //Рівненські новини 

Абрамович Максим //Вікіпедвія

 

Абрамович Максим Олександровича (17.03.1994-26.03. 2021)