Храпаченко Олександр Володимирович народився  18.09.1987  в м. Рівне. Закінчив  ЗОШ № 19  міста Рівне. У 2004 році Олександр вступив до Рівненського державного гуманітарного університету на художньо-педагогічний факультет, кафедру театральної режисури, спеціальність – режисер драматичного театру.  У 2010 році  закінчив РДГУ з освітнім рівнем – бакалавр. Під час навчання у виші Олександр був найяскравішим студентом всього факультету, грав у багатьох режисерських роботах студентів. Він був щедро наділений режисерськими здібностями, зробив не одну театральну постановку. Режисерські роботи Олександра: А. П. Чехов «Ведмідь», С. Мрожек «Стриптиз»; акторські роботи: А. Салинський «Сьогодні я стану жінкою», О. Слаповський «Від червоного щура до зеленої зірки», Софокл «Ісмена». та ін.  Олександр знявся у фільмі «Воскресіння», в якому виконав роль солдата, що  повернувся з війни додому.
Олександр Храпаченко був провідним актором, солістом театру вільної пластики «Яблуко», що діяв при кафедрі театральної режисури. Сашко був скаут-рейнджером  та  скіфом, захоплювався рок-музикою.
Активіст Євромайдану. Убитий пострілом снайпера на вулиці Інститутській у Києві. Куля потрапила в ключицю, пройшла легені та застрягла у печінці. Убитий близько 11 години 20 лютого 2014р. Смерть настала миттєво.
Похований 23 лютого 2014 року в м. Рівне, на Алеї Слави кладовища “Нове”, поряд з іншими загиблими героями Небесної сотні.
Указом Президента України Петра Порошенко № 890/2014 від 21 листопада 2014 року за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції Гідності, Олександру Володимировичу Храпаченку посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”.
3 червня 2014 року рішенням сесії Рівненської міської ради Олександру Храпаченку присвоєно звання “Почесний громадян міста Рівне” (посмертно) та нагороджено відзнакою “За заслуги перед містом” І ступеня (посмертно).
Герой Небесної Сотні. Герой України.

 

 

 

Обставини вбивства

Загинув від кулі снайпера, що потрапила у ключицю, пройшла легені та застрягла у печінці . Убитий близько 11 години. Смерть настала миттєво.
За повідомленням Володимира Пастушка (члена сотні «Волинська Січ», до якої також належав Олександр Храпаченко), його було вбито пострілом з готелю «Україна», на останній барикаді, що по вулиці Інститутській. З цієї ж сотні всього загинуло шість чоловік та десять було поранено.
В одному з інтерв’ю Володимир Пастушок написав: “Ми із ним були найкращими друзями. Зараз багато невідомих осіб розповідають про те, що вони теж із ним були постійно на Євромайдані (зараз багато «майданівців» познаходилося). А тоді до нашої рівненської компанії входили: я, Храпаченко, Едуард Гриневич, Іван Городнюк («Месник»), Євгеній Перев’язко («Шаула») . Сашко загинув у бою. Він був на передостанній барикаді за Жовтневим, нам з «Шаулою» довелося побігти униз по їжу, бо зранку нічого не їли, а сили нам були дуже потрібні, адже із хвилини на хвилину міг розпочатися наступ «Беркута». Коли я повернувся, то він був уже на першій барикаді зверху, керуючи захистом. Я чомусь тоді відчував, що уб’ють мене, а не його, і ходив там на повен зріст. Він, побачивши це, гукнув: «Пісне»! «Пісне»! Заляж, не геройствуй!». І це були останні його слова, після цього я впав, а далі почув постріл, і …все. Що відбувалося потім, не дуже добре пам’ятаю, бо плакав, кричав, словом, істерика…».

 Вікіпедія: вільна енциклопедія

 

 

У Рівному відкрили меморіальну дошку Герою Небесної сотні

На Рівненщині продовжують вшанування Героїв Небесної сотні. Меморіальну дошку герою України, Почесному громадянину Рівного Олександру Храпаченку відкрили на стіні школи, де він навчався. Спогадами про загиблого героя поділилися його друзі та однокласники. Більше – у сюжеті наших журналістів.
У НВК школі-ліцей №19 Олександр Храпаченко навчався лише два роки. Та саме тут вирішили вшанувати його пам’ять меморіальною дошкою. Її встановили на стіні школи, неподалік від входу. За християнським звичаєм меморіальну дошку освятили.
На відкриття зібралося чимало знайомих, однокласників та вчителів героя. Класний керівник Олександра Храпаченка пригадує: у шкільні роки юнак виділявся з-поміж однолітків.
Однокласник Володимир пригадує: спілкувався з Сашком незадовго до його загибелі. Тому знав, що він на Майдані. Каже: Храпаченко чекав зустрічі однокласників, планував приїхати, та не судилося.
Наталія навчалася з Олександром Храпаченком у одному класі, а згодом – у паралельних групах в інституті. Каже: юнак був лідером по життю, умів повести за собою людей.
Близько місяця тому меморіальну дошку Олександру Храпаченку встановили на будинку, де він жив. Тож пам’ятний знак на стінах школи став другим у нашому місті Герою небесної сотні.

 

«Ти цілуєш мене Україно, твої губи в моїй крові»

На стіні навчального корпусу, де Саша бував щодня (вул. Степана Бандери) відкрили меморіальну дошку
– Хлопці, які загинули на Майдані, – не жертви, як у нас прийнято казати, а Герої. Вони свідомо йшли на смерть, а серед них – і наш Саша,  – зазначив в. о. ректора РДГУ Руслан Постоловський на відкритті пам’ятної дошки. – Ішов, щоб побороти диктатуру україноненависників, за європейський вибір. Разом зі своїми побратимами віддав за це найдорожче, що мав, – життя. Ми шануємо пам’ять про нашого Олександра Храпаченка. Гордимося ним і всіма нашими студентами-патріотами.

«Слова, сказані Сашою Храпаченком в одній із його останніх вистав, стали символічними…»

 Рівне вечірнє

 

Рівненського героя Небесної сотні нагородили відзнакою Нацгвардії

За ініціативою молодшого лейтенанта Володимира Пастушка – Сотника 35 Сотні Самооборони Майдану «Волинська Січ», а нині заступника командира 1-ої роти батальйону ім.. Генерала Кульчицького, Храпаченко Олександр Володимирович – нагороджений відзнакою батальйону ім. Генерала Кульчицького Національної гвардії України (посмертно)

Все : сайт чесних новин

 

У Рівному відкрили пам’ятну композицію «Небесній сотні»

doshka На Покрову 2014 року в Рівному на вулиці Соборній, поблизу органного залу, урочисто відкрили пам’ятну композицію Героям Небесної сотні. Над нею працювали ще з серпня. На стіні будинку зображена відома графіка нашого земляка, талановитого митця та художника Юрія Журавля. Композиція включає меморіальні дошки з портретами та іменами рівнян з «Небесної сотні». Панорамна композиція переходить в імітовані барикади. Проект розробляли Юрій Журавель спільно з рівненським дизайнером Олексієм Огнем.

Рівне вечірнє

14.10.2015р. День захисника Батьківщини і свято Покрови Пресвятої Богородиці. У Рівному, поблизу Свято-Воскресенського собору з ініціативи міської влади, черниченкоурочисто відкрили дошку пам’яті героям Небесної Сотні та героям загиблим в АТО. Подія об’єднала всіх небайдужих рівнян та рідних загиблих. На урочистостях присутні  рідні та близькі наших захисників.

У Рівному відкрили меморіальну дошку герою Небесної Сотні [Фото+Відео]

На фасаді головного корпусу Рівненського державного гуманітарного університету 20 лютого відкрили та освятили меморіальну дошку в пам’ять про випускника РДГУ, героя Небесної Сотні рівнянина Олександра Храпаченка.

Випускник спеціальності “Театральна режисура” художньо-педагогічного факультету РДГУ Олександр Храпаченко загинув на вулиці Інститутській у центрі Києва вранці 20 лютого 2014 року від кулі снайпера, що потрапила у ключицю, пройшла легені та застрягла у печінці. Смерть настала миттєво…

– Наш Саша був серед тих хлопців, які свідомо йшли на смерть, знаючи, що ідуть за Україну, щоб побороти диктатуру мракобісів, україноненависників, корупціонерів, – сказав, відкриваючи пам’ятну дошку, ректор Рівненського державного гуманітарного університету кандидат історичних наук професор Руслан Постоловський. – Це не були жертви Майдану, як зараз часом можна почути – це були герої Майдану. Пам’ять Саші Храпаченка в нашому університеті вшанували не лише відкриттям дошки – ще раніше в нас відкрили меморіальну аудиторію на його честь, а нещодавно ректорат заснував декілька стипендій імені Олександра Храпаченка для студентів спеціальності “Режисура”.

Спогади про Героя

– Сашко не був відмінником, але в ньому був своєрідний творчий неспокій, він не давав спокою ні собі, ні нам, – пригадує свого випускника завідувач кафедри театральної режисури РДГУ кандидат педагогічних наук доцент Володимир Богатирьов. – В останній виставі, де він зіграв, Сашко вимовив пророчі слова: “Ти цілуєш мене, Україно, твої губи – в моїй крові…” Тоді про Майдан і не думали…

– Я горджусь, що навчався разом з Героєм, – каже друг загиблого Ельдар Магомедов. – Певно, так розсудив Всевишній, що Саші судилося загинути за Україну. Пам’ятну дошку на честь мого друга відкривають у день пам’яті героїв Небесної Сотні, але я вважаю, що таким днем повинен бути кожен день. Хлопці загинули не просто в боротьбі проти Януковича, вони хотіли, щоб ми всі мали гідне життя на нашій українській землі.

В одному з інтерв’ю Володимир Пастушок розповів про обставини загибелі Олександра Храпаченка так: “Ми із ним були найкращими друзями. Зараз багато невідомих осіб розповідають про те, що вони теж із ним були постійно на Євромайдані (нині багато «майданівців» познаходилось). А тоді до нашої рівненської компанії входили: я, Храпаченко, Едуард Гриневич, Іван Городнюк («Месник»), Євгеній Перев’язко («Шаула»). Саша загинув у бою. Він був на передостанній барикаді за Жовтневим, нам з Шаулою довелося побігти униз по їжу, бо зранку нічого не їли, а сили нам були дуже потрібні, адже із хвилини на хвилину міг розпочатися наступ «Беркута». Коли я повернувся, то він був уже на першій барикаді зверху, керуючи захистом. Я чомусь тоді відчував, що уб’ють мене, а не його, і ходив там на повен зріст. Він, побачивши це, гукнув: «Пісне»! «Пісне»! Заляж, не геройствуй!». І це були останні його слова, після цього я впав, а далі почув постріл, і …все. Що відбувалося потім, не дуже добре пам’ятаю, бо плакав, кричав, словом, істерика…”

За матеріалами  http://ogo.ua/articles/view/2015-02-22/59709.html

Присвята Олександру Храпаченку – Герою “Небесної сотні”

Ми в горах. Сонце у зеніті. Заплямувало світлом край.
Він був відважним альпіністом
Та втратив все – усе! Життя…

В театрі викликав довіру,
Вважався гідним режисером,
А Станіславський би повірив!
Та не дожив лиш до прем’єри…

Він був синочком. Другом. Братом,
Коханим був – і добрим й вірним.
Забрав життя бездушний снайпер,
Для нього їх чи менше-більше(!)…

Героєм був. І є. І буде!
Козак, що згинув за Вкраїну.
Та плаче мати. Тужать люди:
Не повернеш ніколи сина.

Ми в горах. Сонце у зеніті
Шматочком туги душу крає.
Він був відважним альпіністом
Й в душах людських воскресає…

Таке коротке і ВЕЛИКЕ життя”-  фільм про Олександра Храпаченка

 

Герой із Небесної сотні

Ми в горах. Сонце у зеніті
Заплямувало світлом край.
Він був відважним альпіністом
Та втратив все – усе! Життя…

В театрі викликав довіру,
Вважався гідним режисером,
А Станіславський би повірив!
Та не дожив лиш до прем’єри…

Він був синочком. Другом. Братом,
Коханим був – і добрим й вірним.
Забрав життя бездушний снайпер,
Для нього їх чи менше-більше(!)…

Героєм був. І є. І буде!
Козак, що згинув за Вкраїну.
Та плаче мати. Тужать люди:
Не повернеш ніколи сина.

Ми в горах. Сонце у зеніті
Шматочком туги душу крає.
Він був відважним альпіністом
Й у душах людських воскресає…

Анна Коновалова

Воїн правди
У Рівному вшанували Героя Небесної сотні

 

 

Список публікацій

1. Садовник А. Загинули за європейську Україну : [поховання героїв Євромайдану] / А. Садовник // Рівне вечірнє. – 2014. – 24 лют. – С. 1.

2. Данилюк О. У Рівному поховали героїв Майдану / О. Данилюк // Рівненська газета. – 2014. – 27 лют. – C. 1, 8.

3. Пам’ять рівненського хлопця [Олександра Храпаченко] вшановують у Канаді // ОГО. – 2014. – №7(27 лют.). – С. 4.

4. Пішли у вічність троє рівненських майданівців – героїв «Небесної сотні» // Сім днів. – 2014. – №9. – С. 2,3.

5. Данилюк О. Рівнянин : [Юрій Журавель – музикант та художник] намалював Небесну сотню / О. Данилюк // Ого. – 2014. – 27 лют. – С. 16.

6. Шершень М. Героїв Майдану увічнять / М. Шершень // Рівне Експрес. – 2014. –20 берез. – С. 3.

7. Данилюк О. Герої Небесної сотні стали Почесними громадянами / О. Данилюк // ОГО. – 2014. – 5 черв. – С. 2.

8. Калько С. Герої Майдану [Георгій Арутюнян, Олександр Храпаченко, Валерій Опанасюк] стали Почесними містянами / С. Калько // Вільне слово. – 2014. – 5 черв. – C. 2.

9. Фурс М. Героїв Майдану закарбують у художньо-скульптурному панно / М. Фурс // Сім днів. – 2014. –19 черв.– С. 7.

10. Марчук Л. 33 автори об’єднались у збірнику «Майдан. Війна», вихлюпнувши у слові згусток болю / Л. Марчук // Сім днів. – 2014. – 4 верес. – C. 16.

11. Марчук Б. Присвячується 1-й річниці Майдану / Б. Марчук // Вільне слово. – 2014. – 20 листоп. – C. 2.

12. На вулицях Рівного з’явилися портрети загиблих Героїв // Рівне-Ракурс. – 2015. – 8 берез. – С. 4.

13. Непомняща А. Рівненських героїв Небесної сотні увічнили в бурштині / А. Непомняща // Льонокомбінат. – 2015. – 15 трав. – С. 13.

14. Рівне провело в останню путь своїх героїв [Відео] // Рівне вечірнє

15.ВІДЕО: Фільм про Героя Небесної сотні рівнянина Олександра Храпаченка // ОГО

16. Герої Небесної сотні // Рівненська обласна рада

17. Документальний фільм про загиблого на Майдані рівнянина незабаром покажуть по телебаченню // Голосно

18.  Олександр Храпаченко // Небесна сотня

19. Рівненського героя Небесної сотні нагородили відзнакою Нацгвардії // Все : сайт чесних новин

20. Храпаченко Олександр Володимирович // Книга пам’яті

21. На стіні рівненського університету встановили анотаційну дошку загиблому на Майдані Олександру Храпаченку // Голосно

22. У Рівному відкрили меморіальну дошку Герою Небесної сотні [Відео] //  «РІВНЕ 1» : телеканал

23. У Рівному відкрили дошку пам’яті героям Небесної Сотні та героям загиблим в АТО (Відео) // Сайт міського голови

24 Небесна Сотня. Олександр Храпаченко [Відео] //VouTube

25. Таміла Ярцева: Воїн правди // Український портал поезії

26.Майдан. Революція цінностей: віртуальна виставка // РОУНБ

27. Виставка “Яскраві моменти життя Олександра Храпаченка” у Рівному [Відео]  // Ogo.ua

Храпаченко Олександр Володимирович