Роман Степанович Віднічук народився 26 травня 1989 року в селі Богдашів Здолбунівського району.

Навчався в загальноосвітній школі І-ІІІ ступеня №4 м. Рожище, згодом – у Волинському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою. Після закінчення вступив до Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» на факультет, який нині називається “Гвардійський факультет військової підготовки”.  Службу проходив у танковому батальйоні смт Десна Чернігівської області.

12 червня 2012 року його переводять до Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного в місто Львів. Там він працював на кафедрі бронетанкового озброєння на посаді інженера бронетанкової служби озброєння академії.

12 серпня 2014 року для Романа Віднічука розпочалась антитерористична операція на Сході України на посаді заступника командира роти охорони з озброєння 42-го окремого мотопіхотного батальйону 57-ої окремої мотопіхотної бригади оперативного командування «Південь». Взимку 2015 року він був поранений, після відпустки знову повернувся на передову.

Загинув у ніч на 31 серпня 2015 року під час виконання завдання між блокпостами сил АТО і сепаратистів в районі міста Горлівка Донецької області, о 3-й годині ночі виходив на зв’язок. Близько 4:00 побратими знайшли тіло загиблого офіцера.

Публікації про Віднічука Р.
Здолбунівщина: тіло загиблого Героя земляки зустрічали навколішки
Майже о першій годині ночі повернувся до рідного Богдашева на вічний спочинок загиблий на Сході Роман Віднічук.

Сотні людей зі свічками і лампадками зустріли тіло героя, що не повернувся з бойового завдання. Багато хто очікував дві години, щоб вшанувати героя. У рідному селі Романа чекає  не мама, а тільки її могила, і син знайде свій вічний спочинок поруч із нею.

Бойові побратими привезли з фронту Романове кошеня. Тепер воно житиме у львів’янки Христини, що невдовзі  мала стати дружиною бійця, як спогад про нього…

Ми ж маємо пам’ятати, що ціною свого життя хлопець з Богдашева захистив наші мирні ранки і ще такі не по-осінньому теплі  ночі.

      Вічна пам’ять герою!


Голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук  розповів про загиблого у зоні АТО земляка.

“Роман Віднічук народився 26 травня 1989 року в  селі Богдашів Здолбунівського району. На дитинство Романа випало не одне важке випробування. У три роки сім’ю покинув батько, і хлопчика виховували мама та бабуся. Та коли йому виповнилось 11 років, у сім’ю знову прийшла біда – від раку померла мама. Малого Рому на виховання забрала його рідна тітка з Волині. Та через три роки тітку спіткала та сама доля, що й матір хлопчика…

Роман Віднічук мріяв бути військовим з дитинства. Саме тому для навчання обрав Волинський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Після його закінчення остаточно він вирішує пов’язати життя з військовою справою і вступає до Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» на факультет, який нині називається “Гвардійський факультет військової підготовки”. Після його закінчення Роман за розподілом був направлений у смт Десна Чернігівської області, де проходив службу у танковому батальйоні. 12 червня 2012 року його переводять до Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного в місто Львів. Там він працював на кафедрі бронетанкового озброєння на посаді інженера бронетанкової служби озброєння академії. Коли розпочалися події на Сході, у квітні 2014 року Роман тричі писав рапорт, де просив відправити його в зону проведення АТО. Однак отримував відмови. Але при першій же нагоді хлопець перевівся у батальйон, що проходить службу безпосередньо в зоні АТО.

12 серпня 2014 року для Романа Віднічука розпочалась антитерористична операція на Сході України на посаді заступника командира роти охорони з озброєння 42-го окремого мотопіхотного батальйону 57-ої окремої мотопіхотної бригади оперативного командування «Південь». За рік служби він приїжджав у відпустку лише раз, взимку, коли отримав легке осколкове поранення.

Батальйон Романа Віднічука базувався в місті Костянтинівка. Вранці, 31 серпня 2015 року, побратими знайшли тіло Романа поблизу Горлівки. Він був висококласним спеціалістом у військовій справі, тому на час відсутності інженера саперної служби виконував його обов’язки. У ніч з 30 на 31 серпня, він, як завжди, сміливо, виконував свою роботу на ділянці між блокпостами українських військових та сепаратистів. О 3-й ночі Роман ще вийшов на зв’язок, однак уже о 4-ій годині побратими знайшли його мертвим”, – розповів Сергій Кондрачук.

Подружжя розповіло, наскільки безстрашним був загиблий молодий боєць

Серед інших востаннє попрощатись із бійцем АТО приїхало і подружжя з Миколаєва – Олександр та Ірина Легкобитові. Загиблий в зоні антитерористичної операції був командиром їхнього інженерно-саперного взводу.

– Рома був мій командир в зоні АТО, кращого командира не можна і побажати. Це була людина, яка навчила мене всьому, що я знаю, завдяки йому я додому живий повернувся і завдяки йому я зустрів свою дружину в зоні АТО. Це була унікальна і найвеселіша людина серед всіх, кого я знаю. Він був безвідмовним, все робив не для себе, а щоб хлопці, його підопічні, повернулись живими. Він завжди робив найтяжчу роботу, – розповів Олександр Легкобитов.

Дружина Олександра додає: “Загиблий командир був героєм однозначно, бо врятував не одне життя. Він був кадровим військовим, тому на найнебезпечніші завдання з замінування та розмінування ніколи не брав із собою підопічних, бо розумів, що мобілізованих треба вчити, а він це вмів. На складну роботу він завжди йшов сам”, – розповіла Ірина Легкобитова.

Роман Віднічук загинув під Горлівкою на Донеччині у ніч на понеділок, однак, усі обставини його загибелі ще з’ясовує прокуратура. Військовий був сиротою, його виховувала бабуся. Вона вже поховала двох своїх доньок, тепер попрощалася з онуком. Своєю сім’єю обзавестися Роман не встиг.

Богдан Вертинський

 

Відкрито меморіальну дошку Роману Віднічуку 

24 травня 2016 року  Романові Віднічуку із Богдашева відкрили меморіальну дошку на фасаді Здолбунівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 6, в якій він колись навчався.
Пам’ять Романа вшанували усі учні та колектив навчального закладу, представники влади, громадськість. Директор школи Пет­ро Мельничук розповідав про колишнього учня зі сльозами на очах. Відкривала дошку старенька бабуся бійця. По тому настоятель Свято-Хресто-Воздвиженської церкви УПЦ КП с. Богдашів о. Тарас освятив меморіальну дошку.

5 червня о 12.00  год. на вул. Романа Віднічука (колишня Островського) в селі Богдашів відбулося відкриття меморіальної дошки на честь загиблого у зоні проведення АТО нашого земляка  Романа Віднічука.

Захід розпочався на кладовищі  села Богдашів  біля могили Романа, де  отець Тарас, настоятель Свято-Хресто-Воздвиженської  церкви УПЦ КП с. Богдашів,  відслужив панахиду за загиблим воїном.

Вшанувати пам’ять про Романа прийшли його рідні, друзі, односельці, заступник голови Здолбунівської райдержадміністрації Микола Орлов, заступник голови Здолбунівської районної ради Олександр Бухало, голова Богдашівської сільської ради Ірина Хабатюк, працівники виконавчого апарату та депутати Богдашівської сільської ради, громадськість.

Відкрили меморіальну дошку  воїни АТО, односельці Романа, Олександр Шпак та Микола Овсійчук, освятив її отець Тарас.

З благословення архієпископа  Рівненського і Острозького Іларіона отець Тарас вручив церковну нагороду – медаль “За жертовність і любов до України” родичам загиблого воїна.

Усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять про Романа, а також виконали Державний Гімн України.

Рідні, друзі, представники влади, громадськість здійснили покладання квітів до меморіальної дошки захиснику України.

 

 

 

Список публікацій  

Віддав життя за Україну// Нове життя. – 2015. – №68/69 /4 верес./. – С. 2

Степанюк М. Щоб пам’ятали про відважних бійців : в Уїздцях та Здолбунові відкрили меморіальні дошки / М. Степанюк // Нове життя : громадсько-політична газета. – Здолбунів,  2016. – №40/41 /27 трав./. –  С. 2

Анотація: Відкрили меморіальні дошки воїнам АТО Олександру Шолудьку 19 травня 2016 р. на будівлі Уїздецької ЗОШ І-ІІІ ст. та Роману Віднічуку з с. Богдашів Здолбунівського району 24 травня 2016 р. на фасаді Здолбунівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 6.

У пам’ять про загиблих воїнів // Нове життя : громадсько-політична. – Здолбунів,  2016. – №44/45 /10 черв./. –  С. 2

Анотація: Меморіальну дошку на честь загиблого у зоні проведення АТО на Сході України Романа Віднічука відкрито 5 червня 2016 р. у Богдашеві Здолбунівського району, вшановано пам’ять інших загиблих воїнів – Андрія Бріка з Дермані Другої Здолбунівського району та здолбунівчанина Андрія Ярошенка

Війна забирає найкращих: військовий із Здолбунівщини захищав Батьківщину до останнього  // ERVE.UA

Волинь втратила у неоголошеній війні ще двох своїх воїнів-земляків  //День : газета

Сьогодні на Здолбунівщину привезуть тіло загиблого бійця Романа Віднічука // Здолбунів.СОМ

Здолбунівщина: тіло загиблого Героя земляки зустрічали навколішки // Здолбунів.СОМ

На Сході загинув волинянин Роман Віднічук // Волинське агентство розслідувань

Завтра Здолбунівщина прощатиметься з загиблим солдатом // Здолбунів.СОМ

Здолбунівщина втратила ще одного бійця в зоні АТО  // Здолбунів.СОМ

Здолбунівщина знову втратила свого земляка у зоні АТО  // Здолбунів.Сity

Здолбунівщина знову у жалобі // Здолбунівська сотня самооборони

Рівненщина знову втратила свого земляка у зоні АТО  // ГОЛОСНО

Загиблого під Горлівкою Романа Віднічука поховали на Рівненщині [+Відео] // OGO.UA

На Волині – День жалоби за загиблим офіцером // Волинські новини

На Волині – День жалоби за загиблим учасником АТО Романом Віднічуком // Волинська обласна державна телерадіокомпанія

Не пробачимо: на Здолбунівщині поховали закатованого бійця АТО  Фото// Здолбунів СОМ

Подружжя розповіло, наскільки безстрашним був загиблий молодий боєць (ФОТО) //ERVE.UA 

Роман Віднічук // NEKROPOLE

Віднічук Роман Степанович // Вікіпедія : вільна енциклопедія

Віднічук Роман Степанович // Книга пам’яті полеглих

Старший лейтенант Віднічук Роман Степанович // Військовий інститут танкових військ

Віднічук Роман Степанович // wikivisually

Віднічук Роман Степанович (26.05.1989 – 31.08.2015)