Павло Новак народився 1 липня 2000 року у селі Верба Дубенського району. Закінчив місцеву школу, а за тим, опанував фах «Машиніст тепловозу» та «Слюсар-механік рухомого ремонтного складу» у Здолбунівському вищому професійному училищі залізничного транспорту.

Готовність стояти на варті спокою рідних привела Павла у Збройні сили України.

Військова служба була для Павла не просто покликанням, а справою життя. Він неодноразово говорив рідним, що готовий зробити усе, аби його майбутні діти не бачили жахів війни, щоб вони жили у мирній країні.

Тож у складі Сил оборони України Павло брав участь у всіх знакових подіях російсько-української війни: звільнення Київщини, Харківщини, Херсонщини, обороні Соледара, Бахмута, Купʼянська…

За свою відданість народові України, молодший сержант Павло Новак нагороджений «Золотим хрестом», медаллю «Честь, Слава, Держава», «Козацький хрест», нагородним пістолетом від Начальника ГУР МО та годинником від Президента України, Відзнакою Обʼєднаних сил.

24-річний Павло надзвичайно любив Країну, батьків та двох своїх братів. Захищаючи їх, і віддав своє життя 4 жовтня 2024 року у бою на Харківському напрямку…

Прощання із Героєм відбулося 10 жовтня, о 9.30 на майдані Незалежності у Рівному. Поховали Павла у рідному селі Верба…

Публікації про Новака П.

Спогади:

Розповідає брат Героя Юрій:

«Дуже привітний, ніколи не відмовляв у допомозі – не важливо, наскільки добре він знає людину, Павло всім був готовий допомогти. Брат дуже любив автівки, особливо свою BMW – він так мріяв про неї, це був його діамант, скарб. Вкладав у неї свою душу, адже сам її придбав, сам її удосконалював, без нічиєї допомоги. Із самого дитинства батьки навчили нас любити свою країну, тож ми обоє мріяли стати військовими, аби захищати Батьківщину. Фактично мрія стала реальністю, як тільки Павло пішов на строкову службу до армії – відразу підписав контракт зі Збройними силами. Тож фактично від літа 2020 року стояв на захисті країни, я також військовий»

Друг Павла Новака Богдан Соломко:

“Ми з ним стали дуже близькі за короткий термін. Він дуже тягнувся до мене, і я теж, бачив те все, його доброту. Він був такий щирий, відкритий. Постійно щось підказував, був на позитиві. Мені навіть інколи здавалося, що він постійно на жартах таких. Він жартував постійно. Дуже тяжко це все переносити, через себе пропускати, бо таких людей, таких друзів більше ніколи в житті не буде”.

Голова Вербської сільської ради Каміла Котвінська:

“Павлік — саме так його називали рідні, близькі, всі хто його знав. Він був дуже багатогранною особистістю. З самого дитинства прислуговував у храмі Божому. Він був спортсменом, добре навчався. Він, не чекаючи повномасштабного вторгнення, став на захист України. Був великим патріотом, завжди позитивним, завжди усміхненим”.

“Він сказав: «Я не можу бути вдома, не можу ховатися. Я мушу потім своїм дітям розказати, що я захищав країну»”, — зауважила подруга Павла Новака Ольга.

Мав нагороди від Буданова та Зеленського: у Рівному попрощались з військовим Павлом Новаком

У Рівному на майдані Незалежності 10 жовтня попрощались з Павлом Новаком

4 жовтня 2024 року під час виконання бойового завдання щодо захисту незалежності України, загинув молодший сержант НОВАК Павло Сергійович.Укотре горе й смуток чорним крилом накривають Вербську громаду. Війна продовжує свої страшні чорні жнива і сіє у серцях людей біль і тугу. Чергова трагічна новина оповила горем усіх нас. Немає таких слів, які б зараз могли підтримати родину Героя. Розділяємо біль важкої втрати разом із рідними та близькими загиблого воїна. Російський агресор нищить цвіт нації, забираючи життя молодих. У скорботі та молитві низько схиляємо голови, вшановуючи пам’ять вірного Сина України, – йдеться на фейсбук сторінці Вербської громади

Прощання та чин поховання відбулося  10 жовтня о 12.00 год. у рідному домі, о 13.30 год. у Свято-Михайлівському храмі с. Верба.

Наталья Хусаинова  Боже,яке страшне горе…знову наш Герой на щиті… Як шкода, що втрачаєм таких красенів, цвіт нації…Боже, припини цю кляту війну! Яка нестерпна біль…як рідним пережити таке горе?….Спи спокійно наш Герою! Царство небесне і вічний покій! Родині щирі співчуття і сили витримати таке горе!.. 

Тетяна Нечипорук-Кот Як важко повірити і усвідомити що це правда… Світла пам”ять про цього неймовірного хлопчину назавжди залишиться у наших серцях. Щирі співчуття родині і велика подяка за сина Героя! 

Mariia Zhmur Низько вклоняюсь перед тобою дорогий Павлику , і прошу у Бога царства небесного,  як важко писати такі слова …..дорогий ти наш Герою вічна памʼять про тебе Боже дай сили рідним пережити тяжке, непоправне горе. 

Богдан Лушпінський Вічна пам’ять Герою. Мої щирі співчуття родині і дякую що ви виховали Героя України а також хорошого друга і мого побратима.

Галина Кот Вічна пам’ять і царство небесне Герою. Глибокий жаль і сум. Дитина як золото. Хай впаде кара небесна на голови винних у цій жорстокій війні.

Ольга Фесюк Співчуття рідним. На жаль… Герої вмирають, і це найстрашніше для батьків і рідних…Адже вони хотіли любити, кохати, одружитись, продовжити рід, багато планів було – і в одну хвилину все обірвалось…

Клята війна забрала синів-янголів…Світла та вічна пам’ять Герою України. Хай спочиває з Богом. Низький уклін воїну за наш спокій.

Вчителі й друзі згадують його як товариського, доброго та щирого, відповідального й надійного парубка.

Біль…І сльози…Розпач і злість… Скільки ще має їх загинути, скалічитись, втратити сенс життя,щоб ця клята війна наситилась невинною кров’ю?

Вчора ми тішились, що гарно провели ярмарок і можемо чимось допомогти нашим воїнам,а сьогодні вранці страшна новина сколихнула Вербську громаду. Загинув Павло Новак. Наш випускник 2017 року.

“Павлічок”,”Павлік”,- так називала тебе Тетяна В’ячеславівна, наш секретар. А ви з братом по черзі, а то й разом пробігали до своєї “тітоньки” за чимось смачненьким, котрим вона любила пригощати. Ви були її гордістю і втіхою. У пам’яті своїх вчителів, однокласників, друзів ти назавжди залишишся товариським, добрим і щирим, відповідальним і надійним.

Без каплі сумніву ти пішов захищати рідну землю. землю,т по якій ти не встиг находитися.

Нехай небеса приймуть твою світлу душу, а Господь милосердний пошле твоїм рідним сили пережити цю невимовну втрату.

Список публікацій

Герою навіки 24: на війні загинув захисник з Рівненщини Павло Новак // 24 канал

Навіки 24: на фронті загинув молодший сержант ЗСУ з Рівненської області. Фото // Обозреватель

З воїном, який загинув на Харківщині, спершу попрощаються рівняни, а потім – односельці на Дубенщині // Рівне вечірнє

Попрощались у Рівному з полеглим Воїном // Сім днів

Новак Павло Сергійович (01.07.2000-04.10.2024)