Лобач Ігор Миколайович народився 25 березня 1980 року в селищі Клевань Рівненського району Рівненської області у сім’ї робітників Миколи та Марії.

У 1995 році закінчив Клеванську ЗОШ №1. Після закінчення 9-го класу вступив до Клеванського професійного ліцею (раніше Клеванське професійно-технічне училище №23) (1995-1997). Здобував професію «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування».

На жаль, з певних причин закінчити повний курс навчання юнакові не вдалося, а тому й працювати за обраною спеціальністю Ігорю не довелось. Після проходження строкової військової служби з 1998 по 1999 роки в повітряно-десантних військах у м. Житомир він працював на приватних фірмах охоронником. Був не одружений. Дітей не мав.

Захоплювався спортом. В юні роки був активним спортсменом та представляв на регіональних змаганнях рідну школу та професійний ліцей. 

У кінці березня 2022 року був мобілізований до лав збройних сил України. На захист вітчизни став не вагаючись. Був навідником 3-го механізованого відділення 3-го механізованого взводу 4-ої механізованої роти 2-го механізованого батальйону військової частини А 0998.

Загинув Ігор в боях під Бахмутом, у районі населеного пункту Яковлівка.

З 03.12.2022 року рідні не отримували від Ігоря жодної звістки. 12.12.2022 року його офіційно було визнано безвісти зниклим за особливих умов. За інформативними даними 03.12.2022 року Ігор потрапив під масований танковий обстріл, отримав численні осколкові поранення, що призвели до загибелі. Через окупацію території, на якій точилися бої, тіло полеглого воїна було неможливо забрати.

Пізніше, побачивши знайоме тату на фото в одному з телеграм-каналів, родичі впізнали тіло Ігоря. Вони почали прикладати максимум зусиль для того, щоб повернути його тіло додому. 30.01.2023 року внаслідок обміну тілами Ігор «потрапив в українські руки», а 13.03.2023 року тіло загиблого воїна повернули до рідного дому в Клевані. Поховано героя на Клеванському кладовищі, що знаходиться в історичній частині селища.

21 грудня 2023 року рядовий Лобач Ігор Миколайович нагороджений орденом «Хрест Героя»( посмертно). 12 січня 2024 року Героя України нагороджено орденом Президента України «За мужність» №399590.

За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку відповідно до Указів Президента України Лобача Ігоря нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня” (посмертно)

Публікації про Лобача І. 

Присвячується Ігорю Лобачу
І знову – біль, і знову – втрата,
Сумує в горі Коливань*,
Знов на щиті везуть солдата,
Від сліз пересиха гортань.
Коліна клеванці схиляють,
Приспущено Державний Стяг,
А рідні воїна стрічають,
Який загинув у степах.
Три місяці вважався зниклим
В бою Бахмутської дуги,
Надії обірвалась нитка
І все завмерло навкруги.
Вдивляюся в його світлину:
Яким він мужнім, сильним став!
Та в небо янголом полинув
Й звитягу із собою взяв.
Він буде нині захищати
В Небеснім легіоні край,
У снах до рідних прилітати,
Казати: «Сестро, не ридай!
Ти, брате, посади калину,
Щоб жайворонок там співав,
Не забувай: за Україну
Я з честю голову поклав!»

* Коливань – стара назва смт Клевань

Автор: Зінаїда Мартинова, 10.03.2023 р. (тітка загиблого)

На згадку про своїх загиблих випускників у Клеванському професійному ліцеї створено настінний меморіал «Наші Герої, які віддали життя за Україну», тут, у стінах рідного ліцею, вшановано пам’ять полеглого Ігоря Лобача. 

Вручили державні нагороди

Напередодні Дня Героїв України, 22 травня 2024 року, в приміщенні Рівненської районної військової адміністрації родинам загиблих військовослужбовців вручили державні нагороди України.

Відповідно до Указів Президента України орденами “За мужність” ІІІ ступеня” нагороджені (посмертно) славні сини України за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку – Геннадій ПІНЧУК та Ігор ЛОБАЧ.

Список публікацій

У Клевані попрощалися із військовим Ігорем Лобачем // Район. Рівне

13 березня у Рівненському районі попрощалися із загиблими військовослужбовцями Яном Овдійчуком та Ігорем Лобачем // Рівненська районна державна адміністрація

Лобач Ігор Миколайович ( 25.03.1980-03.12.2022)