Малець Петро Юрійович, народився 6 червня 1990 року в місті Костопіль Рівненської області де на той час проживали його батьки.
З 1996 по 2005 роки навчався у Великопільській загальноосвітній школі Березнівського району, а потім у Березнівському агротехнічному ліцеї-інтернаті. У 2008-2009 роках проходив строкову службу в місті Кривий Ріг у військах МВС.

Після служби в армії Петро вирішив на практиці здобувати навички у сфері будівництва та ремонту, і стати хорошим майстром .

На момент широкомасштабного військового вторгнення в Україну Петро проживав з батьками у селі Велика Купля Березнівського району.
Після телефонного дзвінка з військкомату Петро без вагань приїхав на назначений
день і час, і був розподілений в Житомирську 95 десантно-штурмову бригаду. Його служба
розпочалась 20 червня 2022 року.  Три тижні проходив  навчаннях у Великобританії, після повернення відразу  відправлений на передову .
24 серпня 2022 року під час виконання бойового завдання в Харківській області, неподалік села Довгеньке  натрапили на міну. Петро отримав тяжкі поранення та ще 6 днів боровся за своє життя , але 30 серпня 2022 року його серце перестало битися.
Заупокійну службу за загиблим захисником провели в Церкві Святого Дмитра
Солунського села Велике Поле.
Похоронили Петра Мальця на місцевому кладовищі в урочищі «Кадубище».

Публікації про Малеця П.
Свята офіра в ім’я життя

Велика Купля …Єдина вулиця вздовж піщаної грунтової  дороги, забудована лише з одного боку. Ото й усе село. Правда , ще руїни колишньої колгоспної ферми ліворуч.
Безлюдно. Тихо. За винятком оселі Мальців, оточеної вервечкою бусиків, легковиків, подвір’я,  розмаяного жовто-блакитним шовком знамен. Висловлюючись офіційно, тут другого вересня відбулася церемонія прощання і військового поховання Петра Мальця, який віддав своє життя за Україну під час боїв з московськими окупантами на Харківщині. Але як же багато бачиться – почувається за рядками скупого офіційного повідомлення: мрії, які не збулися, обірвані прагнення, втрачені надії, розсіяна в просторі енергія віри і любові, які, поза всяким сумнівом, цвіли у молодому серці, адже Петрові було тільки тридцять два. А розпач матері, пекучі сльози батька, які втратили сина на злеті? А біль брата і сестер, племінників, усієї родини?
Сказати правду, авторці цього печального репортажу, може, і не годилося б акцентувати увагу читачів на власних відчуттях, але мене до глибини душі сколихнули-обпекли чорні вишиванки на матері, інших родичах звитяжця. Пригадалось, що вишиті чорним сорочки з’явилися  ще за часів Київської Русі, здається, після того, коли княгиня Ольга спалила Іскоростень. Але тут думалося про інше: оці життєстверджуючі барви – червоні, жовтогарячі, зелені на чорному тлі – хіба ж то не знак невмирущості, незнищенності,  неперебутності України під Божими небесами, вічної пам’яті тих, хто пожертвував собою задля неї. І ця свята офіра хіба ж не повинна палити і водночас підносити, сповнювати вдячністю душі тих, хто прийняв її задля продовження життя?
Петро Малець уже навіки увійшов у Пантеон Слави України. Тому рідні мають не тільки оплакувати сина, брата, племінника, а й пишатися ним, як, власне, і всі ми.
Серце звитяжця перестало битися у госпіталі внаслідок важких поранень і ампутації обох ніг. Попрощатися з ним прийшли односельчани, мешканці сусідніх сіл, до печальної процесії долучилися місцеві школярі, їх наставники.
Церемонію відспівування героя здійснили на обійсті Мальців та у Великопільському храмі Святого Дмитрія священники Березнівського благочиння Православної Церкви України отці  Іван Шафранський, Ігор Івасейко, Володимир Федас.
Вічна пам’ять звитяжцеві. Слава Україні! Слава ЗСУ!

Надія Ярмолюк

07 вересня 2023 року на території Великопільської філії опорного закладу Кам’янський ліцей Березнівської міської ради, відбулося урочисте відкриття та освячення меморіальних дошок двом захисникам, які були учнями цього ж навчального закладу і віддали своє життя у війні з московським агресором за свободу, незалежність та територіальну цілісність України –

Мальцю Петру Юрійовичу та Масяку Богдану Мироновичу.

На заході були присутні рідні, друзі загиблих, представники міської ради та першого відділу Рівненського територіального центру, педагоги, учнівська молодь, односельці.

Почесне право відкрити пам’ятні знаки воїнам, які загинули при виконанні обов’язку перед Батьківщиною було надано рідним загиблих воїнів.

Освятив меморіальні дошки воїнам що загинули під час виконання бойових завдань, захищаючи територіальну цілісність та суверенність України настоятель храму Святого Дмитрія Солунського Православної Церкви України села Велике Поле отець Володимир.

Всі присутні на заході вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та покладанням квітів до меморіальних дошок.

Список публікацій

Ярмолюк Н. Свята офіра в ім’я життя / Н. Ярмолюк // Надслучанський вісник : Березнівська районна газета. – 2022. – N 36/8 верес./. – С. 1.
Про учасника російсько-української війни Петра Мальця з села Велика Купля Рівненського району, який загинув на Харківщині

Яковчук Ю. У селі Велике Поле відкрили меморіальні дошки загиблим захисникам / Ю.Яковчук // Надслучанський вісник : Березнівська районна газета. – 2023. – N 37 /14 верес./. – С. 3.

На Березнівщині попрощаються з героєм, який загинув у Харківщині //Час Дій

На Харківщині під час бойових дій загинув захисник з Рівненщини // Рівненські новини

Малець Петро Юрійович (06.06.1990-30 .08.2022)