Іван Кравчук народився у Прип’яті.Після аварії на ЧАЕС родина переїхала у Рівне, . Тут він закінчив дев’ять класів у 25-й школі, а потім у ПТУ №9 здобув спеціальність верстатника.

Служив строкову службу в армії, а в березні 2015 року його призвали для служби у зоні проведення антитерористичної операції на сході нашої країни. Там був у силах спеціальних операцій снайпером. Коли ж за рік демобілізувався, повернувся на роботу машиністом парових турбін у котельні “Рівнетеплоенерго”. Його там поважали, адже працював завжди на повну, ніколи не відмовляв у допомозі,” – розповідає дружина Героя Тетяна.

Знову взяв до рук зброю вже у 2022 році.

Про військову службу рідним практично не розповідав. Максимально беріг дружину та 12-річного сина Михайла від тих жахів. Жартував, розповідав про смішні та курйозні моменти, які траплялися, завжди заспокоював: “Мала, все добре, що ти переживаєш? Я то на танцях, то грибочки збираю. Іван дуже любив Україну та її людей. Саме тому добре знав за що стоїть: за вільне майбутнє незалежної країни та щасливе життя її народу. Хотів кращої долі для людей, і вірив, що саме так і буде.

А ще Тетяна розповідає про численних тварин, яких так любив чоловік. Голуб з пораненим крилом, їжачок, котеня – усі опинялися у їхньому домі, бо ж Іван усім хотів допомогти, усіх вилікувати.

41-річний старший солдат Іван Кравчук загинув 9 жовтня 2023 року під час бойового завдання по виявленню та знищенню сил противника поблизу села Калинове Харківської області. У нього залишилися син та дружина.

Прощання із Героєм відбулося 16 жовтня, о 10.00 на майдані Незалежності у Рівному. Поховали його на кладовищі “Нове”.

Публікації про Кравчукаа І.

Пригадує дружина:

.”За день до початку повномасштабного вторгнення йому зателефонували з військкомату, щоб прийшов для перевірки документів. Він відразу поїхав. А вже в середині березня вирушив захищати нас усіх… Іван порівнював АТО й сучасні події. Говорив, що те, що бачив у 2015, то це нічого не бачив. Бо зараз – це справжня війна. А таких звірств проти людей просто уявити не міг.

Він дуже беріг нас з сином, завжди добрий, навіть конфлікти умів згладжувати, щоб не сварилися. Тому про те, як воював і мовчав. Лише ввечері 8 жовтня зателефонував і прощався: казав, що ситуація дуже погана, що до ранку вони не доживуть, що любить нас…”

Людмила Каленська

Іван наш колега , прекрасна людина… надзвичайно шкода що більше його не буде серед нас… Вічна пам’ять та подяка від всього нашого колективу, немає слів , які могли б втішити рідних, співчуття і сили . СМЕРТЬ ВОРОГАМ

Рівне попрощалося із воїном АТО і захисником України.

Леонід Гаврилюк розповів:

“На другий день пішов у військкомат, 25 числа, він така людина, що не сидів би, йому потрібно було щось робити, допомагати — він не міг сидіти на одному місці”. Івана я знав з років 15, коли почав працювати на ТЕЦ, він у мене працював машиністом у зміні парових турбін. Відповідальна, чесна людина. Як людина — міг допомогти, підказати, виконував все, що доручалося”.

Список публікацій

У Рівному попрощались зі старшим солдатом Іваном Кравчуком // Суспільне новини

У Рівному попрощалися із захисником України Іваном Кравчуком (ВІДЕО) // Рівне 1

Кравчук Іван (-09.10.2023)