Козак Андрій народився 11 березня 1982 року і виріс у місті Березне. Навчався у Березнівській ЗОШ №2. У 2000 році закінчив Соснівське професійно-технічне училище № 4, де здобув спеціальність столяра будівельного, тесляра.


У січні 2023 року був мобілізований. Захисник Козак Андрій служив старшим стрільцем аеромобільного батальйону військової частини А2582.
Герой загинув 03 вересня 2023 року в районі населеного пункту Вербове Пологівського району Запорізької  області в бою за Україну, її свободу і незалежність. Тіло попередньо зниклого солдата Козака Андрія Васильовича евакуйовано 11 вересня 2023 року.
Козака Андрія Васильовича поховали на Алеї Слави міського кладовища в урочищі «Лукавець» .

У полеглого захисника залишилися батьки, дружина, діти.

Публікації про Козака А.
Березнівчани віддали останню шану полеглому Герою Андрію Козаку

20 вересня стало черговим скорботним днем для Березнівської громади, яка попрощалась із захисником України Андрієм Козаком.

Попрощатися із Андрієм Козаком прийшли рідні, друзі, знайомі, колишні однокласники, усі хто знав Андрія. А запам’ятали його як надзвичайно доброго чоловіка.

Проводжали захисника з усіма військовими почестями. Під траурні звуки духового оркестру, почесної варти та колони прапороносців похоронна процесія в жалобі тягнулася від батьківської оселі рідними міськими вулицями: Б.Хмельницького, Корецька, М.Буховича, Київська до церкви Різдва Пресвятої Богородиці міста Березне, де відбулася заупокійна служба за захисником.

Прощання з українським воїном продовжили на міському майдані Незалежності, де поруч з домовиною лунали останні слова для захисника та його родини.

Після прощальної церемонії на центральній площі міста рух колони до місця вічного спочинку пройшов вулицями Київська, В.Чорновола, Андріївська, Корецька, яку з надзвичайною повагою та скорботою зустрічали містяни.

Останній земний шлях загиблого Героя був вкритий живими квітами.

Козацька звитяга: пам’ять і слава 

Андрій був справжнім козаком не тільки за прізвищем, а й за характером, усією своєю суттю. І демонстрував наполегливість, стійкість, винахідливість у різних ситуаціях у мирному житті, а на військовій службі зарекомендував себе хоробрим воїном, зразковим побратимом, вмілим стрільцем. А ще був добрим, щирим, дотепним, любив життя і вмів цінувати кожну його мить. Але без вагань віддав цей найдорожчий Господній дарунок за козацьким звичаєм за рідну землю, за Україну, за мирне небо над нею, за перемогу над ненависним ворогом.
Сталось це 3 вересня в районі населеного пункту Вербове Пологівського району Запорізької області. Тіло звитяжця вдалося евакуювати з місця боїв 11 вересня, а додому його було доставлено 20 вересня. Ця дата стала скорботним днем для мешканців Березнівської громади – відповідно до розпорядження міського голови 20 вересня було оголошено Днем жалоби у звязку зі здійсненням військового поховання випускника Березнівської ЗОШ N92 мешканця Березного Андрія Козака. Він готував себе до мирного життя, здобувши професію столяра-будівельника у Соснівському професійно-технічному училищі, став чудовим спеціалістом.
Однак з глибин ординського минулого в Україну посунула руйнівна дика сила і Андрій Козак пішов (бо хто, якщо не ми?) зупиняти її в ранзі старшого стрільця аеромобільного батальйону. І загинув, як герой, на 41-му році життя.
Прощання зі звитяжцем розпочалося на подвір’ї батьківського будинку у Березному. Проводили його з усіма військовими почестями. Під траурні мелодії духового оркестру, в супроводі почесної варти, колони прапороносців похоронна процесія рухалася рідними, дорогими Андрієві, вулицями
Богдана Хмельницького, Корецькою, Миколи Буховича, Київською до храму Різдва Пресвятої Богородиці ПІДУ, де відбулася заупокійна служба.
Прощання зі звитяжцем – земляком знайшло продовження на міському майдані Незалежності, де зі зворушливими словами до батьків, дружини, дітей, всіх рідних полеглого звернулися міський голова Руслан Пилипчук, настоятель храму, військовий капелан Назарій Момотюк.
Останні проводи Андрія Козака завершилися під виконання Державного Гімну України та військового салюту. Поховали його на Алеї Слави на кладовищі в урочищі Лукавець.
Вічна слава героям!

Надія ЯРМОЛЮК

.

Список публікацій

Ярмолюк Н. Козацька звитяга:пам’ять і слава / Н.Ярмолюк // Надслучанський вісник :Березнівська районна газета. – 2023. – № 39 /28
верес./. – С. 2.

До Небесного війська захисників доєднався Андрій Козак із Березного // Вісті Рівненщини

В бою поліг воїн з Березнівщини // Район Рівне

На Запоріжжі загинув старший стрілець з Березного // Rivne Media

В бою з окупантами загинув штурмовик з Березного Андрій Козак // Горинь

Козак Андрій Васильович (11.03.1982-03.09.2023)