Околович Олександр Сергійович (позивний ДЄД) народився 02 березня 1974 року в селі Моквин на Березнівщині. Навчався у Березнівській ЗОШ №2, а після закінчення став студентом Національного університету водного господарства. Повернувшись зі служби в ЗСУ Олександр одружився. У шлюбі народилися троє діток, яких він дуже любив. Але згодом Олександр з дружиною розлучилися. Працював на різних підприємствах на Березнівщині, був на заробітках за кордоном.
Відразу після повномасштабного вторгнення Олександр повернувся з Польщі до Києва. У квітні 2022 року вступив до лав тероборони, а потім до новоствореної 68 окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша. Захищаючи рідну землю воїн отримав поранення та контузію. Після лікування повернувся у бригаду.

Розвідник, командир відділення, молодший сержант Олександр Сергійович передавав свій бойовий досвід молодим побратимам, користувався у бійців свого підрозділу незаперечним авторитетом, за це і отримав позивний «Дєд».
03 січня 2023 року в районі населеного пункту Павлівка Донецької області Олександр Околович загинув . Йому назавжди 48…
У серцях рідних та близьких, побратимів та друзів Сашко назавжди залишиться дбайливим сином, люблячим татом, справедливим та вірним товаришем.
З військовими почестями поховали Олександра Околовича на міському кладовищі в урочищі «Лукавець».

Публікації про Околовича О
Березнівчани провели в останню дорогу загиблого земляка.

Поховальна процесія розпочалась удома в загиблого. Попрощатись з Героєм та віддати йому останню шану прийшли рідні, близькі, знайомі. Заупокійна служба відбулася у церкві Різдва Пресвятої Богородиці міста Березне. Після якої прощання продовжили на міському майдані Незалежності.

Потім жалобний кортеж загиблого Героя центральними вулицями міста проводжали вдячні за захист березнівчани.

З військовими почестями поховали Олександра Околовича на міському кладовищі в урочищі «Лукавець».

Вічна пам’ять та слава Герою, який віддав своє життя за нашу свободу і незалежність України у війні з російськими окупантами.

За матеріалами Березнівської міської ради

Любов, прийнята Небесами


Перед лицем усього світу Україна відстоює свою свободу і майбутнє. Її сини і дочки стали стіною перед новітніми московсько-кремлівськими ординцями і, боронячи Батьківщину, наш з вами спокій, мирну працю, сплачують ціну, яка не підлягає виміру – життя.В рядах воїнів-звитяжців чимало наших земляків. Вони дають відсіч ворогу в найгарячіших точках запеклого протистояння – під Бахмутом, Соледаром, на Херсонщині, демонструючи зразки стійкості, мужності,
справжнього героїзму. І, на жаль, гинуть у цій боротьбі, поповнюючи ряди небесного воїнства.
Березнівчанин Олександр Околович до повномасштабного вторгнення росії в Україну працював у Польщі. Але одразу після віроломного нападу рашистів
повернувся додому, вступив до лав столичної тероборони, а дещо пізніше до новоствореної 68-ої окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша. В
одному із запеклих боїв одержав поранення і контузію, але це не зламало його військового завзяття, отож після лікування одразу повернувся у бригаду.
Командир відділення, молодший сержант Олександр Околович користувавсяу бійців свого підрозділу незаперечним авторитетом. Молодші воїни переймали багатий життєвий і бойовий досвід 48-річного побратима і дали йому позивний «Дєд».
Новоріччя розпочалося для наших звитяжців феєрверками боїв. Один з них став для Олександра останнім. Сталося це 3 січня в районі населеного пункту Павлівка Донецької області.

11 січня військовий кортеж, який доставив тіло мужнього воїна у рідне місто, зустрічали і супроводжували сотні березнівчан. Героя оплакували найрідніші люди, друзі, побратими, для яких Олександр назавжди залишиться дбайливим сином, люблячим татом, дорогим братом, справедливим, вірним товаришем.

Обряд відспівування відбувся у храмі Різдва Пресвятої Богородиці ПЦУ. Здійснив його настоятель парафії митрофорний протоієрей Назарій Момотюк успівтоваристві зі священниками ПЦУ Павлом Сабарою з Костополя і Олександром Ясковцем з Городища. Після служби в храмі відбулося прощання зі звитяжцем на майдані Незалежності. Присутніх до сліз зворушили прощальні промови отців Олександра та Назарія, які наголошували на тому, що таку жертовну любов, яку демонструють захисники України, приймає Господь, отож вони, залишаючи земний світ, стають Воїнами Світла.
Поховали Олександра Околовича з військовими почестями на міському кладовищі.


Надія Ярмолюк

.

Список публікацій

Ярмолюк Н. Любов, прийнята Небесами /Н. Ярмолюк// Надслучанський вісник. – 2023. – № 3/ 19 січ. – С.2.

На війні загинув військовий з Березного Олександр Околович // Район Рівне

За свободу і майбутнє України загинув воїн з Рівненщини з позивним “Дєд”// Rivne online

Березнівчани провели в останню дорогу загиблого земляка // Березнівська міська рада

Околович Олександр Сергійович, позивний ДЄД (02. 03.1974-03.01.2023)